follow-up onderzoek bewijst:
Schildwachtklierprocedure ook op langere termijn betrouwbaar

Ruim vijf jaar na het uitvoeren van de schildwachtklierprocedure blijkt zich slechts bij één borstkankerpatiënt een recidief te hebben ontwikkeld. Een okselklierdissectie bij schildwachtklier- negatieve patiënten lijkt daarom definitief overbodig. Dit bewijst het follow up-onderzoek ‘Sentinel node biopy in breast cancer. A routine procedure in daily clinical practicewaarop Hans Torrenga op vrijdag 15 april promoveert. 

In een groep van 104 schildwachtklier-negatieve patiënten die geen okselklierdissectie ondergingen, werd na een follow-up na 57 maanden bij slechts één patiënt een okselrecidief vastgesteld. Het belangrijkste doel van de schildwachtlierprocedure is het vermijden van een okselklierdissectie bij patiënten met een ‘schone’ schildwachtklier.

De schildwachtklierprocedure berust op het concept dat in de vroege fase van uitzaaiingen in de klieren in de regel slechts één lymfklier als eerste eventuele tumorcellen uit de lymfe filtert. Belangrijke consequentie hiervan is dat wanneer deze zogenoemde schildwachtklier geen tumorweefsel bevat, nagenoeg zeker ook de overige lymfklieren ‘schoon’ zullen zijn. Als gevolg hiervan kan bij patiënten met een ‘schone’ schildwachtklier een okselklierdissectie worden vermeden. 

De ‘triple techniek’ wordt in het VUmc sinds 1993 toegepast om de schildwachtklier te lokaliseren. Deze techniek is betrouwbaar gebleken en is bovendien geschikt voor toepassing in de dagelijkse praktijk, doordat de procedure een aantal controlemomenten kent. Bovendien blijkt het succes van de procedure relatief onafhankelijk te zijn van de ervaring van de operateur. In de praktijk blijkt dat assistenten deze ingreep gemakkelijk en betrouwbaar kunnen uitvoeren mits zij de fijne chirurgische techniek beheersen die deze procedure vereist. 

Noot voor de redactie: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van het VU medisch centrum, Ilse van Wijk, (020) 444 3444, fax 
(020) 444 3450. Persberichten van het VU medisch centrum kunt u zien op www.VUmc.nl

 

                 © VU medisch centrum          communicatie@VUmc.nl          31-03-2003 naar bovenkant pagina  naar het menu bij deze pagina